Decentralizirana avtomatizacija

Pri načrtovanju sistemov avtomatizacije razlikujemo med centralizirano in decentralizirano avtomatizacijo. V praksi se običajno uporablja kombinacija teh dveh različic.

Z decentralizirano avtomatizacijo se ustvarijo samostojne enote. Te so optimalno prilagojene na svojo nalogo in prinašajo prednost izjemno hitrega procesnega krmiljenja, fleksibilnost in lahko razbremenijo centralno procesno enoto.  Ker tako ni več potrebno polagati kablov na dolge razdalje, je s tem omogočeno zmanjšanje stroškov.

Ne glede na to, ali gre za decentralizirane ali centralizirane rešitve, v našem nabavnem okolju Conrad Sourcing Platform boste našli, kar iščete.


 

Napajalniki za avtomatizacijo

Zelo velik delež izpadov na področju avtomatizacije je posledica prenapetosti. Standardizirani postopki za testiranje prenapetosti nudijo informacije o tem, kako robusten in varen je napajalnik pred kratkotrajnimi prenapetostmi. Poleg tega je seveda treba preprečiti, da bi se prenapetost prenesla na sekundarno stran.

Namizni napajalniki

Zaščita pred prenapetostjo

Vzroki za prehodne prenapetosti v nizkonapetostnem omrežju so lahko udar strele, okvarjena električna oprema v inštalaciji, izklop induktivnih bremen in vklop velikih kapacitivnih bremen.

Težavo povečuje tudi vse večja avtomatizacija, saj se v kompleksnih električnih inštalacijah vse pogosteje uporabljajo potencialni motilci, kot so nastavljivi pogoni in motorji ter zelo občutljivi krmilniki. Če pri izbiri napajalnika ne upoštevamo pričakovanih prenapetosti ali če ne upoštevamo potrebe po dodatni zaščiti pred prenapetostjo, lahko pride do izpada komponent.

Napajalniki MEAN WELL so pogosto certificirani v skladu z varnostnim standardom IEC/ES62368-1 in zasnovani v skladu s prenapetostno kategorijo II (OVC II). Zaradi naraščajočega povpraševanja po izdelkih, ki so skladni s prenapetostno kategorijo III (OVC III), je široka paleta napajalnikov proizvajalca MEAN WELL že zasnovana v skladu z OVC III. Tako so vgradni napajalniki serije LRS ali napajalniki za DIN-letev serije HDR že certificirani v skladu z IEC/ES61558-1.

Napajalniki na DIN tirnici

Mean Well napajalniki na DIN tirnici

Omrežna stikala brez možnosti konfiguracije za osnovne in standardne primere rabe

Omrežna stikala brez možnosti konfiguracije Phoenix Contact iz serij 1000 in 1100 imajo tanko zasnovo in so optimalna rešitev za osnovne primere rabe.

Te naprave s 5, 8 ali 16 priključki in tudi z optičnimi vmesniki so priljubljene za primere rabe z malo ali veliko omrežnimi napravami. V odvisnosti od vaših zahtev glede uporabe, povezave in razdalje, vam izbrani modeli s SFP-vrati ponujajo večjo fleksibilnost.

Izboljšano določanje prioritet za podatkovni promet v omrežjih PROFINET in EtherNet/IP™ je mogoče doseči s funkcijo Quality-of-Service in filtri za oddajanje več prejemnikom, kot so PTCP. Ti pripomorejo k stabilizaciji vašega omrežja in povečajo razpoložljivost naprav. Izbrane različice nudijo tudi podporo za veliko pasovno širino, saj podpirajo gigabitne prenose in jumbo okvirje.

Preklopniki

 

Phoenix Contact preklopniki

Nadzor na daljavo

Svoje stroje in sisteme lahko nadzorujete prek omrežja mobilne telefonije. Družina izdelkov za mobilno telefonijo TC Mobile I/O proizvajalca Phoenix Contact vas samodejno obvešča o stanju vaše aplikacije prek SMS-sporočil, elektronske pošte in GPRS-a. Na ta način lahko zmanjšate čase izpadov na minimum in optimizirate poteke.

Vaše prednosti

  • Nadzor nad digitalnimi in analognimi senzorji na daljavo
  • Zmanjšanje časov izpadov strojev in sistemov na minimum s samodejnim alarmiranjem prek SMS-sporočil in elektronske pošte
  • Preklapljanje relejev na daljavo prek SMS-sporočil
  • Neprekinjen prenos GPRS-podatkov prek ODP-protokola
  • Enostavna konfiguracija neposredno na prenosniku prek USB-vmesnika in spletnega brskalnika
  • Vse naprave so posebej enostavne za uporabo, zaradi širokega napetostnega območja in različnih vhodov pa jih je mogoče uporabljati na različne načine.

Izdelki TC Mobile I/O so na voljo kot naprave za enosmerni tok z napetostnim območjem od 10 V do 60 V in kot naprave za izmenični tok z napetostnim območjem od 93 V do 250 V. Posebnost naprav za enosmerni tok je v tem, da imajo poleg štirih digitalnih vhodov tudi dva analogna vhoda, ki lahko merita tako napetost kot tudi tok.

Decentralizirane periferne naprave

Maksimalna fleksibilnost in zmogljivost

© Siemens AG 2018. 

Inovativna, decentralizirana periferna naprava SIMATIC ET 200SP vas bo prepričala s svojo posebej kompaktno obliko, impresivno zmogljivostjo in izjemno širokim področjem uporabe.

Zaradi prepričljivega sistemskega koncepta se je ponudba sistemskih komponent ET 200SP v zadnjih letih nenehno izpopolnjevala in širila.

Ponudba sega od različnih centralnih modulov v standardni ali varnostni izvedbi, standardnih in varnih vhodno-izhodnih modulov, vmesniških modulov, pa vse do komunikacijskih modulov za različne sisteme vodil, zaganjalnikov motorjev ali tehnoloških modulov za najrazličnejše primere rabe, kot so tehtanje in doziranje, upravljanje energije, štetje in merjenje ali nadzor gibanja.

Pri projektiranju, integraciji sistema, montaži in servisiranju sta vedno v ospredju kompaktna zasnova in enostavna uporaba.

 

SIMATIC ET-200

 

Priključki

Siemens PLC

Varno hitro ožičenje za industrijska omrežja

V proizvodnih obratih se podatki razdeljujejo ali združujejo za avtomatizacijo obratov in za rabo v proizvodnji. Za prenos podatkov so vzpostavljena industrijska omrežja, ki temeljijo na Ethernetu. Zmogljivost teh omrežij je vedno samo tako dobra, kot to omogoča uporabljena tehnika ožičenja.

Posebej visoke zahteve je treba izpolniti pri montaži kablov v industrijskih okoljih. Konfekcioniranje se zelo pogosto izvaja neposredno na kraju samem, zato je potreben preprost, robusten sistem, ki preprečuje napake. Proizvajalec Siemens ponuja sistem, ki izpolnjuje vse te zahteve. S FastConnect je bil razvit premišljen sistem hitre montaže, ki omogoča hitro in brezhibno montažo na kraju samem.

Sestavljen je iz kablov, konektorjev in orodij, ter se lahko uporablja tako za industrijski Ethernet, PROFINET, EtherNet/IP kot tudi za PROFIBUS. S komponentami, ki so optimalno usklajene med seboj, kabli in konektorji FastConnect vedno ponujajo pravo rešitev za avtomatizacijo industrijskih obratov in zgradb.

FastConnect

Siemens PLC